17. elokuuta 2011

Aurinkokassi

Kävin tänään hakemassa junaliput, perjantaina olisi jälleen tarkoitus lähteä viikonlopuksi reissuun. Tässä nyt tosin on vielä pari mutkaa matkassa, joten saa nyt nähdä tuleeko siitä mitään. Kuitenkin kun juna-asemalla tänään pyörähdin, loi se minuun taas jotenkin sellaisen iloisen tunteen. Juna-asemissa on sitä jotain; lähdön tunnelmaa ja kotiinpalaamisen riemua, hyvästejä ja jälleennäkemisiä, aikuisia ja lapsia, kenkien kopsetta nopein ja rauhallisin askelin. Itse menen mielummin paikanpäälle, jonotan hetkisen, sähellän lähtö- ja tulopäivämäärien kanssa ja ostan lipun lasin takana istuvalta tädiltä tai sedältä, kuin että tulostaisin tikettini netistä. Lähtö, reissu ja kaikki sen mukana tuleva hyvä mieli alkaa jo siitä lippuluukulta :)



Ja sitten kankaanpainannan maailmaan. Viikonloppuna olisi tarkoitus ohjata lapsille ja lapsenmielisille pieni askartelutuokio, ja päädyin kankaanpainantaan. Se on helppoa, mukavaa ja onnistuu jokaiselta. Lisäksi siitä jää itselle muisto, tässä tapauksessa kangaskassi. Kankaanpainantaa voi tehdä monella eri tavalla; maalata suoraan pensselillä, käyttää leimasimia/sabluunoita tai vaikkapa painaa käden kuvan kankaalle. Itse valitsin leimasintekniikan ja tässä tapauksessa leimasimen virkaa toimittavat erilaiset hedelmät. Ne vain kannattaa leikata paloiksi pari päivää aikaisemmin kuin aikoo painaa, jotta ne ehtivät vähän kuivahtaa. Leikkauspinnasta tulisi tehdä mahdollisimman suora ja siisti. Painettaviksi hedelmiksi ja vihanneksiksi käyvät esimerkiksi omena, päärynä, appelsiini, sitruuna, carambola, sipuli, herkkusieni, paprika ja peruna, johon voi itse veistellä jonkin kuvan tai kirjaimen.




Tarvitset:

- kangasta (kassi, tyynyliina, t-paita tms tai vain pelkkää lakanakangasta). Jos tekee kangaskasseja, kannattaa ne ostaa ruokakaupoista. Saa halvemmalla kuin askarteluliikkeistä.
- kangasvärejä
- pensseleitä
- sanomalehtiä
- silitysraudan, -laudan ja leivinpaperia
- hedelmiä, vihanneksia
- veitsen



Työvaiheet:

1. Leikkaa hedelmät haluamasi kokoisiksi paloiksi. Yhdestä hedelmästä saa monenlaisia, esimerkiksi omenasta puolikkaita ja lohkoja, samoin sitrushedelmistä. Jätä hedelmäpalat yöksi tai kahdeksi kuivumaan huoneenlämpöön.

2. Suojaa pöytä sekä omat vaatteesi, vaikkapa jätesäkillä.

3. Laita kassin väliin pari sivua sanomalehteä, niin että se yltää kassin reunasta reunaan. Paperi suojaa värin leviämisen kassin toiselle puolelle.

4. Sivele pensselillä kangasväriä hedelmän pintaan. Ei liian ohuesti tai jälki on haalea. Värejä voi yleensä ohentaa vedellä, kannattaa se kuitenkin värejä ostaessa myyjältä varmistaa.

5. Laita hedelmä kankaalle haluamallesi kohdalle ja painele hiukan. Ota hedelmä pois ja tee kuvioita niin paljon kuin haluat. Anna työn kuivua, jonka jälkeen voi painaa kassin toisen puolen.

6. Anna koko työn kuivua ja silitä kassi leivinpaperin läpi, jotta väri kiinnittyy.




Tein viikonlopuksi yhden mallin ja tuollainen aurinkokassi siitä tuli, keskusta appelsiinilla ja auringonsäteet sitruunan lohkoilla. Toisella puolella on omenan ja päärynän kuvia. Helppoa ja mukavaa, ja lapset saavat päästää mielikuvituksen valloilleen :)

4 kommenttia:

  1. Tuo appelsiinilla painettu kassi ja kuvio...oioioiii, ihan MAHTAVA ja upean herkullisen näköinen! Ihania inspiksiä heräsi ja toivottavasti teillä on mukava puuhastelutuokio lapsukaisten kanssa :)

    P.S. Junat ja juna-asemat sekä lentokentät on ihan PAR-HAUT-TA! Nimeomaan noiden sinun mainitsemien asioiden takia sekä siellä on ihana vain seurata ihmisten menoa ja ajatella, millaisiahan elämiä he kaikki ovat eläneet <3

    VastaaPoista
  2. siellä voisi vain istua päivän ja seurailla ohikulkevia ihmisiä :) ja kaikki pikku juna-asemat ovat todella sympaattisia, joissa se asemarakennus on sellainen vanha <3

    VastaaPoista
  3. Upeaa jälkeä!
    Itse olen opettelemassa kankaanpainantaa vasta ja törmäsin heti näihin selkeisiin ohjeisiisi:)

    VastaaPoista
  4. Hyvä, jos ohjeistuksesta on apua! Työniloa :)

    VastaaPoista